Knut Hamsun Online - tilbage til forsiden
Knut Hamsun Online - tilbage til forside
Galleri
Citater
Biografi
Sagt om Hamsun
Knut Hamsun af Nationer
Info
Norsk Version Dansk Version English Version Deutsche Version Version Francaise
Sult af Knut Hamsun En Vandrer Spiller Med Sordin Markens grøde, Første del Markens grøde, Anden del

  Knut Hamsun

Knut Hamsun (1859-1952)
Mest kendte værker er Sult, Mysterier, Pan, Markens Grøde (nobelpris 1920) og Paa Gjengrodde Stier.

Knut Hamsun Linkpage


  Bøger - Knut Hamsun Bibliografi  1859-1952
1953-2003

Den Gaadefulde 1877


Hamsuns første ungdomsværk blev udgivet da han var 18 år i Tromsø i 1877.

Den Gaadefulde, en kærlighedsfortælling med føljetontræk, blev udgivet under navnet Kn. Pedersen.


Et Gjensyn 1878


Et Gjensyn, et længere episk digt, værket blev udgivet under navnet Knud Pedersen Hamsund.


Bjørger 1878


Bjørger, Hamsuns anden ungdomsroman, blev udgivet i Bodø i 1878.

Hamsun sagde selv om sine ungdomsværker:

"Jeg vilde ikke ha gaat hen og trykt noe sligt som Et Gjensyn, Den Gaadefulde, Bjørger hvis det ikke hadde været for at vise mine Søsken hver gang at jeg ikke var til at gjøre nar af.. ."


Lars Oftedal (Artikler) 1889


Værket udkom som pamflet og er en samling kritiske og særdeles morsomme artikler om prædikanten og politikeren Lars Oftedal.


Fra Det Moderne Amerikas Aandsliv 1889


Hamsun fik i 1889 udgivet Fra Det Moderne Amerikas Aandsliv, en bidende og sarkastisk beskrivelse af det amerikanske forbrugersamfund, samlet i en række essays.

Det er senere blevet kaldt Hamsuns første egentlige bog. Allerede før værket udkom havde han offentliggjort det første novellefragment til "Sult" i København.


Sult 1890


Sult
er Hamsuns egentlige debutroman, og da den udkom i 1890, blev den en litterær succes af dimensioner. Den regnes blandt de helt centrale romaner i moderne europæisk romankunst, og foregreb det 20. århundredes mange skildringer af enkeltmenneskets fremmedgørelse i det moderne samfund.

Bogen handler om en ung, ukendt og fattig skribent som lever på sultegrænsen i 1880'ernes Kristiania (nutidens Oslo), og har som baggrund Hamsuns egne forsøg på at overleve i vintrene 1880-81 og 1885-86.

Hovedpersonen er præget af sociale og kunstneriske ambitioner, og han drives af følelser, fantasier og forestillinger, som står i stærk kontrast til hans virkelige liv som sultende, tiggende og arbejdsløs ung mand.

Sult er utvivlsomt en af de vigtigste romaner i moderne tider. En roman, komplex og af umådelig kraft. Jeg gik til og med til aftenundervisning i norsk for at lære nok af Hamsuns sprog til at læse ham i originalen. Jeg var trukket ind i hoved-karakterens liv og kniber så hurtigt, og så fuldstendigt. Hamsun skrev om sin helt fra indsiden, virkede det som. Mere end det, han fik nærmest mig til at læse ham fra indsiden også. Så når fyren var sulten, så rumlede min mave; når han var deprimeret, følte jeg mig dyster; når han var begejstret og vanvittig, så lo jeg højt og ropte ud hans ord af galskab mens jeg læste dem.

(Duncan McLean)


Mysterier 1892

Mysterier
er en mærkelig og underfundig beretning om ungdommens drømme og tvivl, omsat i en vidunderlig prosalyrik.

Hovedpersonen Johan Nilsen Nagel er en variant af Hamsuns romantiske helt. Han er morsom, fuld af indfald, drømme og luner, åndfuld og begavet. Han kalder sig selv "en tilværelsens udlænding", og hans splittethed - mellem hans overmenneskekrav og hans uegnethed til at leve - åbenbares for læseren på en genial måde.

En vigtig person i bogen er den mytiske karakter Minutten, en slags alter ego, til hvem Nagels forhold svinger fra åbenlys sympati til det dybeste had.


Redaktør Lynge 1893


Redaktør Lynge er en romantisk bog med stærk kritik af journalistikken i Norge og samtidigt en bog med mange antimodernistiske tendenser.


Ny Jord 1893


Ny Jord er sammen med Mysterier og Redaktør Lynge den roman, hvor Hamsun fremstiller sit helteideal, undtagelsesmennesket. Blev skrevet på Samsø i Danmark.


Pan 1894


Pan
er blandt Hamsuns mest læste romaner, og har et gennemgående naturlyrisk tema skrevet i en meget prosa-agtig stil.

Det er samtidig en af litteraturhistorien mest overvældende, smukke og fængende kærlighedshistorier om Løjtnant Thomas Glahn, en jæger og pan-agtig naturdyrker med stærke drømme og fantasier, der slår sig ned i en lille norsk fiskerby.

Romanen nærmer man sig ikke gennem analyse. Den skal læses med hjertet.


Ved Rigets Port (Skuespil) 1895


Hamsuns første skuespil og 1/3 i hans Kareno-trilogi. Ved Rigets Port blev opført for første gang på Kristiania Teater.Livets Spil (Skuespil) 1896


Hamsuns andet skuespil og 2/3 i hans Kareno-trilogi. Livets Spil blev opført for første gang på Kristiania Teater.


Siesta (Noveller) 1897


Siesta
Hamsuns første egentlige udgivelse af noveller, heriblandt den indledende tekst "Dronningen af Saba", hvor hovedpersonen krydser grænsen til Sverige i jagten på en mystisk kvinde.

Mange af Hamsuns noveller blander virkelighed og fiktion gennem ydre ligheder, og det er også symptomatisk at Hamsun altid kalder sine noveller skitser, historier eller skildringer, når de samles i egne bøger.


Aftenrøde  (Skuespil) 1898


Hamsuns tredje skuespil i Kareno-trilogien. Aftenrøde blev opført for første gang på Kristiania Teater.

Hamsun udgav i alt 5 skuespil, det sidste "Livet Ivold" i 1910.


Victoria 1898


Victoria er en klassisk kærlighedsfantasi som er blevet en af Hamsuns mest populære bøger. Møllersønnen Johannes og Victoria, datter til slotsherren, blir forelsket. Dette er en umulig forbindelse, og Victoria bliver giftet bort til et mere passende parti, den rige Otto.

Johannes bliver forfatter, og han fortsætter med at dyrke Victoria gennem sit forfatterskab, optaget af naturens skift og landskabets hemmeligheder.

Når Hamsuns natur- og kjærlighedsskildringer smelter sammen, viser han sin storhed som forfatter. Selv sagde Hamsun at han havde "grædt og skrevet på den som en gal".


Munken Vendt (Versedrama) 1902


En 19-årig nordmand ved navn Thomas Jeppesen Frøyland skrev i 2000 disse ord om Munken Vendt:

"Blandt Knut Hamsuns mange maskuline vandrerskikkelser står Munken Vendt som det muligvis største mysterie; han repræsenterer ikke bare forfatterens identificering med samfundets outsidere, men en grundlæggende konflikt med det gejstlige hierarki og religionens magt over folket. En sammenligning af Munken Vendts personlighed og handlinger i dette drama fra 1902 med de holdninger han præsenterer i andre af Hamsuns værker, beviser hvilken enorm betydning karakteren har for det hamsunske oprør.

Det er netop de fundamentale læresætninger i en nærmest kierkegaardsk eksistensialisme sammen med et realt oprør mod pietistisk religiøsitet Knut Hamsun ønsker at fremme gennem sin brug af en falleret teologistudents rablende optræden i en bortgemt fjældbygd sidst i 1700-tallet.

Munken Vendt er Nietzsches Zarathustra og Ibsens Peer Gynt på samme tid, men først og fremst er han det eneste reelle tilbagendeværende symbol på Hamsuns filosofiske digterprojekt ”Brigantinens saga”. Som et majestætisk skib sejler Munken Vendt ind i Hamsuns tidlige digtning som et forsøg på at løse både formspørgsmålet og den underliggende utilfredshed med de sociale konventioner man til enhver tid aner er tilstede i så vel nyromantiske som pre-modernistiske værker."

Tak for kaffe.


Kratskog (Noveller) 1903


Kratskog er en samling af korte historier, heriblandt "Kjærlighetens slaver". Du kan høre et uddrag MP3 (800KB) her


Dronning Tamara (Skuespil) 1903


Hamsuns kærlighedsdrama Dronning Tamara er det fjerde ud af fem skuespil han skrev. Han bruger stof fra georgisk historie, oplevet fra sine rejser i landet.


I Æventyrland (Rejseskildring) 1903


I Æventyrland er en rejseskildring, der giver et livligt indtryk af Hamsuns møde med ældre og mere primitive livsformer under hans rejser i Kaukasus. Det er det 3. værk han udgav i 1903.


Det Vilde Kor (Digtsamling) 1904


Det Vilde Kor er den eneste digtsamling af Hamsun udgivet mens han var i live. Senere er mindre kendte digte og brudstykker blevet offentliggjort.

Digtsamlingen spænder fra dyp fortvivlelse til henført jubel, fra lavmælt inderlighet til satire og lystig spot, såvel som til mægtig patos.


Sværmere 1904

Rolandsen er en af Hamsuns spontane og erotiske vandrertyper, men i Sværmere får han et komisk præg. Rolandsen er forelsket i mange, og han tror han kan jonglere med damene, men her mister han grebet.

Typisk for Hamsuns forfatterskab findes tråde i de enkelte værker til andre steder i forfatterskabet. Handlingen i denne bog er lagt til Rosengaard, ejet bror til den store Ferdinand Mack, der selv er herre på Sirilund. Mack var een af de centrale personer i romanen "Pan", hvorfra Glahns ulykkelige kærlighed Edvarda senere dukker i "Benoni" med en husbond der har begået selvmord.


Stridende Liv (Noveller) 1905


Stridende Liv blev udgivet i 1905 og er en samling af noveller, heriblandt "Kvindeseir", og "Vagabonder".

Flere af novellerne indeholder materiale hentet fra Hamsuns egne underfundige oplevelser under ophold i Amerika og andre steder i verden.


Under Høststjærnen 1906


Åndens afblomstringsalder begynder når man er 50, skriver Hamsun i en artikel i 1900. Alderen demoraliserer, og Hamsun ærer ungdommens nådegaver.

Den poesifylte "Under høststjernen" er den første bog i Hamsuns vandrertrilogi, hvor de efterfølgende romaner i trilogien "En Vandrer spiller med Sordin" og "Den Sidste Glæde" mere har vemod end protest over alderens indtog. En digter som er træt af at skrive romaner flygter fra byen og søger et tabt paradis på landet. Han optræder som vandrer under Hamsuns gamle navn Knut Pedersen.

Vil forfatteren dermed understrege at det er barndommens og ungdommens værdier han vil tilbage til?


Benoni 1907

Med charme og humor skildrer Hamsun underklassegutten Benoni som kommer frem i samfundet ved forskellige held i de gode sildeår i 1870.

Benoni er på mange måder en komisk figur med stærk trang til at brilliere i sin nyrige tilværelse. Men han er samtidig skildret med forståelse, og han er blevet en af Hamsuns mest sympatiske personer.


Rosa 1908

Præstedatteren Rosa med det høje bryst og de vaskeægte læber er som mange af Hamsuns kvindeskikkelser lidt uforudsigelig i sit forhold til mænd.

Rosas ægtemand forlader hende, og da hun hører han er død, gifter hun sig med opkomplingen Benoni. Men så en dag kommer hennes tidligere ægtemand tilbage. Handlingen foregår i Nordland hos Mack.

Rosa er anden bog i dobbeltromanen Benoni og Rosa.


En Vandrer Spiller Med Sordin 1909


En Vandrer Spiller Med Sordin er Hamsuns anden bog blandt de tre vandrer-bøger.

Værket, der fortæller den videre historie om den stemningsfyldte og spontane vandrerskikkelse, har en meget lyrisk stil med mange humoristiske betragtninger, og er en stærk læseroplevelse, hvis man giver den tid.


Livet Ivold (Skuespil) 1910


Hamsuns livskraft sætter sig altid igennem, selv i hans titler som "Livet Ivold".

Skuespillet, der er hamsuns femte og sidste skuespil, blev opført første gang 16 november 1910 på Nationalteatret i Kristiania (Oslo).


Den Siste Glæde 1912


Den Siste Glæde
er tæt knyttet til de andre bøger i vandrertrilogien "Under høststjernen" og "En vandrer spiller med Sordin" - og er Hamsuns sidste jeg-roman.

Men denne bog må i modsætning til de to poesifyldte indledende romaner siges at være en del af hans samfundskritiske forfatterskab. Polemikken er skarp og særdeles morsom, adressen er "den nye ånd" i Norge - industrialiseringen og fremmedgørelsen i en verden af materielle goder. Udvikling, ikke fremskridt.

Børnene leverer bogens positive indslag, de inspirerer Hamsun til ømme og nænsomme skildringer.


Børn Av Tiden 1913

Handlingen i Børn Av Tiden foregår i Nordland fra 1870 og er en samfundskritisk skildring af en ny tids ånd. Her - og i den efterfølgende roman "Segelfoss by" - afspejles en historisk proces som Hamsun med sorg selv havde været vidne til: Det "halvfeudale" nordlandssamfund bliver offer for et skifte i de økonomiske forhold - det går ud med de gamle handelssteder.

Segelfoss' gods forfalder samtidig med at dets hersker, løjtnant Willatz Holmsen, oplever en tragisk udvikling i sit ægteskap med den adelsfødte fru Adelheid. Tobias Holmengraa repræsenterer det nye. Han er født i små kår, men er blivet rig i Mexico.

Omgivet af en mystisk nimbus gør han entre på godset, og med hr. Holmengraa gør kapitalismen og urbaniseringen sit indtog på Segelfoss.

"Gud fri dig for at læse bogen!" skrev Hamsun til en bekendt.


Segelfoss By 1915


Segelfoss By er 2. del af dobbeltromanen om Segelfoss, hvoraf første del er romanen "Børn Af Tiden".

Meget af det som sker i Segelfoss, er kamp om anerkendelse og positioner. Folkene i historien bringer ikke verden fremad i en positiv forstand. De er ikke ædle og gode, men har altid egoistiske motiver for det, de gør.

Fortælleren i disse bøger er en altvidende gud, der kigger ned i myretuen, mens han gradvist afslører menneskernes tanker og hensigter for læseren.

Bogen er en fortsættelse af Hamsuns opgør med tidens industrialisering og kommercialisering.


Markens Grøde 1917


Hamsun blev tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920 for Markens Grøde.

"Et læredigt om jordbrug" er værket blevet kaldt, og er betagende i sine enkle, rene linjer, men stort og mægtig som naturens egen tale. Nybrudsmanden Isak færdes i det nordiske lands natur.

Men han realiserer selve jorddyrkerens idé. Han er fra alle tider og alle lande. Han øver en gjerning som er uundværlig, et arbejde som ikke bare er skabt af det elementære livsbehov, men som rører ved selve livsmysteriet.

Jeg ved ikke hvordan jeg kan udtrykke min beundring for denne vidunderlige bog (Markens Grøde), uden at virke extravagant. Jeg har ikke for vane at ødsle med ros, men denne bog imponerer mig fuldstendig som en af de aller bedste romaner jeg nogensinde har læst. Den er tværs igennem vakker; mettet med visdom og humor og ømhed.

(H.G. Wells)


Sproget I Fare (Artikler) 1918

Sproget I Fare blev udgivet som en brochure, og indeholder en række artikler til sprogdebatten i Norge *.
Konerne Ved Vandposten 1920

Konerne Ved Vandposten er ligesom den følgende roman, Siste Kapital, et klart samfundskritisk værk. Romanen er samtidig velskrevet og har mange humoristiske elementer.

Hamsuns egentlige budskaber bliver i dette værk, som i mange andre romaner, lagt hos bipersoner. Disse bliver ofte selv ofre for skæbnens ironi, som f.eks. postmesteren i dette værk. Han optræder som romanens moralske samvittighed og er et talerør for samfundskritikken, men han er også en livsfjern og isoleret fantast, der ikke kan realisere sin egen lære.

Hovedpersonen i romanen er en kastreret matros ved navn Oliver Andersen, et symbol på al abnormitet og degeneration i den "nye" tid.


Siste Kapitel 1923

Et sanatorium er rammen om handlingens udfoldelse i Siste Kapitel. Hamsun beskriver stedet, dets formål og dets personer som et bysamfund i miniature. Her bliver den moderne civilisation omhyggelig skildret: Jalousi, rænkespil, sladder, forfængelighed - og ikke mindst død.

En patient kaldet "selvmorderen" på sanatoriet går konstant og taler om at tage livet af sig selv. Men da bygningen i står i lys lue, er han blandt de få som redder sit liv. Da han kone mister livet i branden, tager han afsted for at slå sig ihjel. Og så alligevel han giver op og gemmer sig bort.

Bogen er samfundskritisk og sortsynet, men som i alle Hamsuns værker er det livsviljen, der sejrer til sidst og overvinder alt


Landstrykere 1927

Landstrykere
, den første bog i August-trilogien, skildrer mødet mellem norden og den nye tid. Miljøet og menneskerne er mesterlig skildret, og læseren oplever brydninger mellem omstrejferen og den fastboende, mellem drift til forandring og trang til stabilitet.

August er en evig vagabond og humbugmager - holdt frem til skræk og advarsel, men tegnet med kærlig omhu og digtet i fryd og henrykkelse.

Landstrykere er måske den mest friske og levende roman i Hamsuns forfatterskab, strålende af humør og overskud.


August 1930

August - 2. bog i trilogien - er den utrættelige spiller og bluffmager, fuld af charme og fantasi som Hamsun er så svag for, er med sine utrolige indfald og sin overdådige upålidelighed en eventyrets mand. Og uden eventyr blir livskampen i Polden endnu hårdere.

Nu har Hamsun udstyret August med større dimensioner: han fatter interesse for aktier og banker som udslag af "amerikanismen" og tjener på den urbane omforming af samfundet. Polden blir vendt op og ned, og trivselen forsvinder.

En værdig motstander har August i den kedelige, men rørende landhandlerske Pauline. Hos hende er al den gammeldags hæderlighed samlet.


Men Livet Lever 1933


Men Livet Lever
er den 3. bog i trilogien om August.

Femten år efter at August forlod Polden, dukker han op i Segelfoss by under det karakteristiske pseudonym Altmulig.

August har fået "kaldet at skabe udvikling og fremskridt ved at tilintetgøre tingenes orden". Hans drømme og mål er verdenshandel, børs og banker. Han er abnormt løgnagtig, som tiden han lever i, men uvidende og derfor uskyldig.

August-trilogien er en satire over det borgerlig-kapitalistiske samfund.


Ringen Sluttet 1936


«Han er fra et grenseland som er ukjent for oss» siger Hamsun om hovedpersonen Abel Brodersen i Ringen sluttet.

Værket er en symfoni over livet. Abel er begavet og charmerende, men kynisk og svært sammensat. Han går til grunde med sin store viden og sin gode vilje.

Bogen blev Hamsuns sidste roman.


Artikler I Utvalg (Ed. Francis Bull) 1939


Denne samling af Artikler i Utvalg er en guldgrube af sprogjuveler og Hamsuns holdninger til politik, kunst, samfundsliv, mennesker og litteratur. Samlingen strækker sig over mere end 40 års forfatterskab og indeholder blandt andet den kendte artikel "Ærer de Unge" og "Festina Lente".

Artiklerne er Hamsun når han er allerbedst: Beskeden, sandhedssøgende, bidende ironisk, smuk og giftig.


Paa Gjengrodde Stier 1949


Paa Gjengrodde Stier
er den 90-årige døve og halvblinde digters enetale, et menneskelig dokument hvor Hamsun fortæller om processen imod ham efter krigen og det opslidende tvangsophold på Psykriatisk klinik.

Med videnskabens diagnose om "Varigt svækkede sjælsevner" skriver Hamsun videre om minder, om barndommen i Nordland, ungdomsårene i Amerika, om sine rejser i Europa og om livets forgængelighed.

 


 

1859-1952 1953-2003 (Posthumt)

Paa Turné. Tre foredrag om litteratur
1960


I 1891 rejste Hamsun rundt i Norge Paa Turné og holdt foredrag hvor han kritiserede den realistiske forfatter, især Henrik Ibsen. Han hævdede at Ibsen skrev om typer og karakterer, ikke levende mennesker - og at hans skuespil var dramatiseret træmasse. Romanpersonligheder var for Hamsun ikke nogen gruppe eller sag, men enkeltindivider fulde af modsætninger og ufornuftige indfald.

Disse foredrag blev udgivet på bogform for første gang i 1960.

Ed. Tore Hamsun


Brev til Marie (brevsamling) 1970


En samling af Hamsuns gribende kærlighedskorrespondance Brev til Marie fra deres møde i 1908 og resten af deres ægteskab. Bogen indeholder desuden billedmateriale og afskrifter af Hamsuns beskeder til Marie.

Ed. Tore Hamsun.


Livsfragmenter (noveller) 1989


Livsfragmenter
er 9 noveller af Knut Hamsun, der hidtil ikke var publiceret på bogform. Novellerne er samlet og redigeret af Lars Frode Larsen på Brøndums forlag i 1989.


Over havet (artikler og rejsebreve) 1990


Over havet
er en samling af artikler og rejsebreve af Knut Hamsun som indtil 1990 var ukendte. De er samlet, redigeret og kommenteret af Lars Frode Larsen.


Fra Det Ubevisste Sjæleliv (artikler) 1994


Fra Det Ubevisste Sjæleliv er en samling artikler skrevet af Knut Hamsun om litteratur.

I artiklerne forklarer Hamsun sin holdning til den psykologiske digtningen og hans forhold til og syn på det moderne menneske. Det er også een af flere lejlighed, ved hvilken Hamsun kraftigt kritiserer "karakterskildringen" og dennes unuancerede tilgansvinkel til de mange fragmenter, som udgør os alle.


Hamsun Brev (brevsamling, bind I-VI) 1994


En imponerende litteraturhistorisk bedrift er blevet en realitet gennem Harald Næss' samling af Hamsuns Breve.

Samlingen indeholder 3390 breve skrevet af kunstneren fra 1879 til 1951. Der findes andre udgivelser med Hamsuns breve i diverse biografier, men de 6 bind i denne samling er uden sammenligning den mest komplette og har et meget omfattende noteapparat.

Som kilde til kundskab om Hamsuns liv er brevene uerstattelige.

Editeret af Harald Næss


Lurtonen (digt) 1995


Lurtonen
er et hidtil ukendt ungdomsdigt af Hamsun udgivet af Hamsunselskabet, i form af et fortællende digt på 56 vers.

Digtet er skrevet af Knut Hamsun i 1878, og er dermed skrevet i samme periode som hans tidligste ungdomsværker "Den Gaadefulde", "Et Gjensyn" og "Bjørger".

Editeret af Hamsun selskabet.


Romanen Om Reban (manuskript) 1997


Da den 18-årige Hamsun opholdt sig i Vesterålen i 1877 skrev han et manuskript, hvoraf det meste er gået tabt.

120 år efter udgav Hamsunselskabet de bevarede fragmenter og gav værket dets titel Romanen Om Reban efter en af personerne i bogen.

Romanen er blandt Hamsuns tidlige ungdomsværker og tager sit udgangspunkt i Hamsuns egen første ulykkelige kærlighed.


Sanger til Klart vejr (noveller) 2002

En Fløjte Lød i Mit Blod (digtsamling)

2003


Hamsuns "nye" digtsamling En Fløjte Lød i Mit Blod indeholder en vifte af hidtil ukendte digte fra det meste af Hamsuns liv. Hamsun havde selv et meget kompliceret forhold til sin egen lyrik, brændte ofte sine egne manuskripter, som efter hans eget udsagn "mangler sødme".

126 år efter at Hamsuns første værk blev udgivet, fik vi igen nyt fra ham. Lad os håbe det ikke er for sidste gang.
Smaalelenes avis (anmeldelse)
Fedrelandsvennen.no (anmeldelse)

 


 
Køb bøger skrevet af Knut Hamsun på Norsk/dansk på Amazon.co.uk:
Sult af Knut Hamsun En Vandrer Spiller Med Sordin Markens grøde, Første del Markens grøde, Anden del